wtorek, 16 października 2012

Tydzien siodmy - Klopsiki w sosie pomidorowym

Skladniki

  • mielone 500g
  • cebula
  • czosnek
  • bulka tarta 50g
  • przyprawy
  • garsc startego sera cheddar
  • pietruszka
  • jajko
  • biale wino
  • pomidory w puszce x2

Wykonanie

Mielone wymieszac z pokrojona cebula (mozna ja wczesniej podsmazyc), czosnkiem, bulka tarta, serem, pietruszka i jajkiem. Dobrze wyrobic.  Sos: cebule i czosnek podsmazyc na oliwie z oliwek. Dodac odrobine wina i poczekac az odparuje. Wymieszac z pomidorami i przyprawami, gotowac ok 15 minut az sos zgestnieje. Z mielonego uformowac male klopsiki i podsmazyc na zloto na oliwie. Wrzucic do sosu pomidorowego i gotowac ok 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz