poniedziałek, 22 października 2012

Tydzien osmy - zupa z pieczonego kurczaka i pieczonego kabaczka


Skladniki:

  • resztki z pieczonego kurczaka
  • kabaczek
  • cebula 
  • 3 marchewki
  • bulion
  • groszek (opcjonalnie)

Kabaczka przekrawamy wzdluz, wydrazamy, w dziure po nasionach wkladamy lyzeczke masla, calosc solimy, pieprzymy, posypujemy ulubionymi ziolami, kropimy oliwa z oliwek i wkladamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na ok 45 minut.

W tym czasie na patelni podsmazamy cebulke, z pokrojona w krazki marchewka i 2/3 kurczaka. Doprawiamy sola, pieprzem i mielonym kuminem. Zalewamy bulionem (tylko tyle, aby przykrylo marchewke) i gotujemy na malym ogniu az marchewka bedzie miekka. Nastepnie miksujemy. Wyciagamy z piekarnika kabaczka*(ktory powinien byc zupelnie miekki), zdejmujemy z niego skore i wrzucamy do garnka ze zmiksowana zupa. Rozduszamy kabaczka widelcem na drobne kawalki (tak jak ziemniaki puree), dolewamy w miare potrzeby wody. Dorzucamy pozostale kawalki kurczaka i ewentualnie groszek.

*pieczony w piekarniku kabaczek jest znakomity sam w sobie - jako dodatek do obiadu na cieplo, lub do salatek - na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz