- 500g mielonej wolowiny
- 150g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 lodyzki selera
- czerwona cebula
- 250g boczku
- 2 zabki czosnku
- pomidory w puszce
- lyzka koncentratu pomidorowego
- czerwone wino
- oregano
- starty ser
Wykonanie:
Seler, marchewke, cebule, boczek i czosnek wrzucic do food procesora i zmiksowac na gladka mase. Wrzucic na patelnie z odrobina oliwy z oliwek i podsmazyc az warzywa zmiekna. Dorzucic soczewice i wymieszac. Odstawic. Na osobnej patelni podsmazc mielona wolowine az zbrazowieje. Podlac czerwonym winem i poczekac az wyparuje. Polaczyc zawartosc obu patelni, zalac pomidorami w puszce (puszke potem wyplukac i zawartosc dolac do patelni), dodac koncentrat pomidorowy i oregano oraz sol i pieprz. Gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez ok 20 minut (podlewac bulionem albo woda gdyz soczewica bedzie pochlaniac plyn). Podawac w miseczce, posypane startym serem z dodatkiem bagietki lub pieczonego ziemniaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz