środa, 12 września 2012

Tydzien czwarty - ragu z soczewica

Skladniki:

  • 500g mielonej wolowiny
  • 150g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 lodyzki selera
  • czerwona cebula
  • 250g boczku
  • 2 zabki czosnku
  • pomidory w puszce
  • lyzka koncentratu pomidorowego
  • czerwone wino
  • oregano
  • starty ser

Wykonanie:


Seler, marchewke, cebule, boczek i czosnek wrzucic do food procesora i zmiksowac na gladka mase. Wrzucic na patelnie z odrobina oliwy z oliwek i podsmazyc az warzywa zmiekna. Dorzucic soczewice i wymieszac. Odstawic. Na osobnej patelni podsmazc mielona wolowine az zbrazowieje. Podlac czerwonym winem i poczekac az wyparuje. Polaczyc zawartosc obu patelni, zalac pomidorami w puszce (puszke potem wyplukac i zawartosc dolac do patelni), dodac koncentrat pomidorowy i oregano oraz sol i pieprz. Gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez ok 20 minut (podlewac bulionem albo woda gdyz soczewica bedzie pochlaniac plyn). Podawac w miseczce, posypane startym serem z dodatkiem bagietki lub pieczonego ziemniaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz