- cebula 500g
- 5 lyzek smalcu z gesi lub kaczki (skladnik KLUCZOWY dla smaku calosci)
- lyzeczka soli
- jajko
- lyzeczka sosu Worcestershire
- 900 mielonej wolowiny
- 100g swiezej bulki tartej
- bekon w plasterkach
Piekarnik rozgrzac do 200 stopni. Cebule podsmazyc na smalcu ok 20-25 minut az sie zezloci, a nastepnie odstawic do ostygniecia. Mieso wymieszac z sosem worcestershire, przestudzona cebula, jajkiem i bulka tarta.
Uformowac mieso w owalny ksztalt w naczyniu do pieczenia, uklepac zeby stanowilo zwarta calosc. Przykryc pieczen plastrami bekonu. Piec godzine, a nastepnie odczekac kwadrans przed pokrojeniem, zeby "doszlo".
Przepis z "Kitchen" Nigelli. Nigella daje jeszcze do srodka miesa trzy ugotowane na twardo jajka, ale ja wole bez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz