sobota, 29 września 2012

Tydzien szosty - meatloaf

Skladniki:

  • cebula 500g
  • 5 lyzek smalcu z gesi lub kaczki (skladnik KLUCZOWY dla smaku calosci)
  • lyzeczka soli
  • jajko
  • lyzeczka sosu Worcestershire
  • 900 mielonej wolowiny
  • 100g swiezej bulki tartej
  • bekon w plasterkach
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni. Cebule podsmazyc na smalcu ok 20-25 minut az sie zezloci, a nastepnie odstawic do ostygniecia. Mieso wymieszac z sosem worcestershire, przestudzona cebula, jajkiem i bulka tarta.

Uformowac mieso w owalny ksztalt w naczyniu do pieczenia, uklepac zeby stanowilo zwarta calosc.  Przykryc pieczen plastrami bekonu. Piec godzine, a nastepnie odczekac kwadrans przed pokrojeniem, zeby "doszlo".

Przepis z "Kitchen" Nigelli. Nigella daje jeszcze do srodka miesa trzy ugotowane na twardo jajka, ale ja wole bez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz