sobota, 29 września 2012

Tydzien szosty - gulasz z soczewicy z kielbasa

Skladniki:

  • 130 g  pokrojonego w kostke boczku
  • 3-4 dobrej jakosci kielbasy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 zabki czosnku
  • swiezy rozmaryn
  • 300g brazowej soczewicy
  • pomidory w puszce
  • czerwone wino
  • bulion

Wykonanie

Na patelni podsmazyc boczek i pokrojona w grube plasterki kielbase. Gdy wytopi sie z nich tluszcz dodac cebule, czosnek i marchewke i podsmazyc kilka minut. Nastepnie dorzucic soczewice, rozmaryn, zalac pomidorami w puszce i winem. Doprawic sola i pieprzem, gdy sie zagotuje trzymac na ostrym ogniu przez ok piec minut, potem zredukowac ogien i gotowac ok 45 minut, az soczewica zmieknie. (co jakis czas mieszac i ew podlewac bulionem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz